آفاتآفات محصولات زراعیآفات محصولات گلخانه ای

مگس جالیز

Dacus Ciliatus

مگس جالیز از آفت های مهم محصولات جالیزی می باشد. از میزبان های زراعی عمده مگس جالیز می توان به خربزه، طالبی، خیار سبز، خیار چنبر، گرمک، کدو مسمایی و هندوانه اشاره کرد. لاروهای این آفت با تغذیه از میوه ها موجب فساد و غیر قابل استفاده شدن محصول می شود. همچنین از نظر اقتصادی نیز ضرر فراوانی به کشاورزان وارد می کند. کشاورزان اغلب به دلیل نداشتن آگاهی کافی از زندگی آفت، مزارع خود را در نوبت های متوالی با سموم مختلف و در مواردی سموم غیر مجاز و خطرناک سمپاشی می کنند. این سمپاشی ها نه تنها در مهار کردن آفات چندان موثر نیستند بلکه با توجه به رعایت نکردن دوره کارنس سموم محصولات خود، میوه ها را زودتر از موعد برداشت کرده و به بازار مصرف ارائه می دهند.

زیست شناسی آفت مگس جالیز

آفت مگس جالیز در استان هایی که دارای زمستانهای سرد می باشد از اواخر مهر ماه به صورت شفیره در خاک بسر برده و بدین ترتیب ماه های باقیمانده پاییز وسرتا سر زمستان را در داخل خاک به حالت شفیره غیر فعال به سر می برد.

در بهار حشره های کامل از خاک خارج شده و بین حشره های نر و ماده جفت گیری صورت می گیرد. تخم گذاری آفت به صورت دسته جمعی در زیر پوست میوه های جوان و حداکثر در عمق 5 میلیمتری صورت می گیرد. طول دوره تخم 3 تا 4 روز می باشد. هر مگس حد اقل 3 و حداکثر 51 تخم و به طور متوسط بین 15 تا 18 تخم در داخل هر سوراخ رها سازی می کند. لارو های آفت بعد از تغذیه از گوشت میوه، پس از 4 تا 6 روز به حداکثر رشد خود رسیده، از میوه خارج شده و در داخل خاک تبدیل به شفیره می شوند.

طول دوره شفیرگی حدود 8 تا 10 روز می باشد. پس از آن حشره های کامل از خاک خارج شده و جفت گیری می کنند. حشره های کامل ماده دو روز پس از جفت گیری اقدام به تخم ریزی در زیر سطح پوست میوه می کند. در شرایط طبیعی طول دوره یک نسل آفت بین 8 تا 22 روز طول می کشد. در مناطقی که درجه حرارت روزانه پایین باشد، طول دوره یک نسل طولانی تر خواهد بود. آفت مزبور فاقد دوره استراحت اجباری در زمستان می باشد، در صورت مساعد بودن هوا در طول زمستان در سرتا سر زمستان فعال است.

خسارت آفت

  • لاروهای آفت با تغذیه از میوه موجب فساد و غیر قابل استفاده شدن میوه می شود.
  • از نظر اقتصادی ضرر بسیار زیادی به کشاورزان وارد می کند.

 

روش های كنترل آفت و پیشگیری

  • جمع آوری روزانه میوه های آلوده به آفت و انهدام یا دفن کردن آن ها در عمق
  • اجرای شخم و دیسک بلافاصله پس از برداشت محصول
  • استفاده از فرمون جنسی مگس جالیز در تله های دلتا، مکفیل، سراترپ در کنترل آفت موثر بوده است.
  • شکار مگس با طعمه مسموم با استفاده از پروتئین هیدرولیزات به همراه یکی از سموم فسفره مثل مالاتیون

زمانی که اکثریت و یا بیش از 50% محصول به اندازه یک فندق یا هسته خرما شدند علیه حشره کامل اقدام به سمپاشی شود که می توان از یکی از سموم حشره کش فسفره کم دوام مانند دیمتوات استفاده کرد. عملیات سمپاشی را باید هر هفته یکبار اعمال نمود که بسته به نوع شرایط آب وهوایی تعداد سمپاشی متفاوت می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا